dijous, 10 de gener del 2008

Un premi per al nostre professor de castelllà Josep Mª Uyà

Josep Mª Uya, professor de llengua i literatura castellana de l'IES de Celrà, va guanyar el 13 de novembre el VIII Premi Agustrí Bartra- Ciutat de Terrassa 2007, a la casa Alegre de Sagrera amb un llibre de poesia metafísica però vivencial.

Uyà porta ja vint-i-cinc anys de dedicació a la poesia, a la seva escriptura i estudi i ha escrit tres llibres, el darrer "Ànima Civil 2000-2007: Poemes de Miquel Molins" ha sigut el guanyador d'aquest premi.

Després de guanyar el premi, Santi Palos, periodista del Diari de Terrassa li féu una entrevista que tot seguit reproduirem traduïda al català

Palos: En quin sentit defineix la seva poesia com a forma de vida, a la vegada que també té clares intencions metafísiques?

Uyà: En què no faig assaigs construïts només amb paraules o jocs retòrics, ni tinc la poesia com una qüestió erudita. Els meus poemes neixen sempre d'un estat emotiu, íntim i pesat i estan escrits després de viure l’experiència, mai durant la mateixa. També intento que l'expressió sigui clara, que no hagin tancaments ni dificultats de compressió, sinó un bon discurs dramàtic en el sentit d"idea"

P: per què cadascun dels seus llibres lleva el subtítol de "Poemes de Miquel Molins"? És un heterònim seu?

U: No arriba a tant. Miquel Molins sóc jo, tot i que sí que hi ha un distanciament. També escric assaig i teatre i encara que la poesia és només una veu, la idea de signar-la com a algú diferent em va agradar. Molins també era el nom del meu pare i el faig servir per una qüestió sentimental.

P: Ha traduït diverses obres del poeta portuguès Fernando Pessoa. És un dels seus autors de referència?

U: Vaig estar com tres o quatre anys totalment "ficat" en Pessoa, un poeta metafísic i, sí, és un element fonamental de la poètica que faig servir.

P: Altres dels seus autors favorits?

U: Antonio Machado, però pels seus poemes metafísics que, per a la crítica madrilenya, no existeixen i són extraordinaris y també Macedonio Fernandez